söndag 10 maj 2009

Slö lördag

Dottern och O kommer förbi. Dottern kör, det är hennes bil, men O rattar den lika ofta men inte idag. På fredagen körde O omkull med hojen, ingen fartvurpa utan en förarglig u-sväng med rullgrus. Det resulterade i ett brutet nyckelben, hojen klarade sig den landade mjukt. O har ont och äter smärtstillande.

Atle blir som vanligt jätteglad, nästan lite våldsamt "på" i sina välkomsthälsningar.

På kvällen var vi på whiskeyprovning. 6 sorter från Campeltowns destillerier. Jag är tyvärr allergisk mot vin (inte alla sorter men jag har tröttnat på att prova mig fram). Lyckligtvis så gillar jag whiskey och rom och våra egna inhemska destillerade drycker i kryddade varianter.
Det här var 4:e provningen jag var på med Tommy Calner som guide. Han är bra, en kille som älskar whiskey och gärna förmedlar sina kunskaper. I höst arrangerar han sin andra resa till whiskey meckat Skottland.


Det var många glas att hålla reda på. Inga mängder, kanske 1,5-2cl i varje glas. Speciellt med den här provningen var att samtliga var naturligt färgade och kallfiltrerade. Det är vanligt att tillsätta E 150 för att få fram en guldbrun färg och kallfiltrering gör man för att proteinerna i whiskeyn inte ska göra drycken grumlig om man vill tillsätta is (vilket man inte ska göra, då smakar det ingenting). Vi provar först rent och sedan med en halv tesked vatten. Rumstempererat vatten gör hela drycken, den blir aromatisk och lenare.
Den starkaste var en singel cask Glen Scotia på 62%. Den behövde verkligen en skvätt vatten!
När provningen var över åt vi en god grillbuffé som Restaurang Garniz komponerat.
Gott och trevligt!



Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails