torsdag 1 oktober 2009

Slakt, OBS palsternacksätare hänvisas till annat inlägg


Idag har vi slaktat våra bagglamm. Allt gick lugnt och fint. Vi stängde in dem i "vind- och regnskyddet som de senaste veckorna även fått boxväggar med en mindre öppning på ena långsidan. Där har de gått in och ut för att idissla, sova och slappa när det regnat. Jag har gett dem kraftfoder där inne så för dem var "boxen" lika med god mat.

Vi plockade ut dem en och en. De hann inte reagera, känns skönt att allt gick så bra. Det kan vi tacka vår proffsige slaktare, Alf, för.

Skinnen ska vi ta reda på såklart, tre stycken ligger i lidret indränkta i 9kg grovsalt.

Alf hade varit och jagat på morgonen, så det passade bra för honom att komma förbi efter lunch och göra jobbet hos oss. Jag och trädgårdsmästarn tog ledigt på eftermiddagen för hjälpa till.
Som alltid är det fascinerande att se riktigt "hantverk". Vi fick oss några slaktarhisorier också. En och en halv timme senare var det klart. På lördag ska de styckas.

Jag som varit orolig att det skulle vara tunna kroppar blev lugnad av Alf som uppskattade vikten till 18kg och perfekt hull (det visade att de vägde mer mellan 19,2-19,5kg)
-Ja herregud vilka skinntrasor man har slaktat ibland, du skulle bara veta hur de kan se ut, solen skiner genom slaksidan!
Så det känns som ett hyfsat slaktresultat så här 5 månader in på vårt första fårår.

Sedan kom min kompis Toril förbi hon hade med sig sin nya suveräna I-phone...

... som ringer hela tiden. Hon har startat Bed and breakfast och har förstås gäster som ringer om dörrkoder, frukost, bokningar med mera. Här sitter hon med lilla gullisen Zanja som är en liten aphund, eller Affenpincher är väl det korrekta namnet på rasen. Zanja tycker våra katter är läbbiga så hon vill mest vara i mattes knä.
Just här är det en norsk kund som ringer så hon växlar över till Alta-mål till kundens stora förvåning.
Man blir så glad av att höra nordnorska, det är gulligt med en glad klang, sedan blir kontrasten stor för hon pratar ju klockrent bodenmål annars (som för övrigt inte är lika bonnigt som lulemål, hehe, ville bara få det sagt.)
http://www.bodensbb.nu/ är adressen, man kan boka via hemsida också.
Ett tips är att man får ha hund med på hennes "hotell".
Det kom väl till pass i vintras då det var draghundstävlingar i Boden.
Knökfullt=fullbokat var det då!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där såg ju riktigt tjock ut! Fast magen är förståss full på den där bilden...
/Syrran

Norra Vildans sa...

Det var därför hagen var tom imorse, snyft!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails