söndag 31 januari 2010

I väntan på våren.


Jag följde med Trädgårdsmästaren till hans företag idag.
Alla drivhusen ligger i vinterdvala.


Det är tomt, ödsligt och kallt.


Han gör det han alltid måste göra när det är snöoväder, tar ned snön. Det går utmärkt när det är kallt, en knuff med den förlängda piasavakvasten och snön rasar ned mellan växthusen och där kan man skotta med traktor. Har man inte gjort det här och det blir mildväder då kan man få STORA problem.


Det har kommit mycket snö de senaste dagarna, värst är drivsnön. Den kan göra så att ett växthus rasar in. Det hände vintern 2005, en katastrof för en handelsträdgård, det tar tid att bygga nytt och här i norr är det omöjligt att göra mitt i vintern. Som grädde på moset så visade det sig att inga försäkringar gällde för äldre växthus.


Han har iallafall börjat förbereda plantsäsongen. Han och Lars "flakar" dvs fyller planteringsflak* med krukor för att sedan fylla dem med plantjord. Här är det 8:ans krukor för rosa lobelia som står och fryser i väntan på vårsol och pluggplantor.
*flak är en egen konstuktion som rymmer ett visst antal planteringskrukor, beroende på krukans storlek, som sedan när planta växt till sig är flyttbara tex från växthusen ut i kallbänkar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails