fredag 19 mars 2010

Dagens nyhet på ekot

Rubriken löd:
Lamm hålls instängda hela sitt liv.

Känns som om det är dax att haussa upp en ny djurskyddsskandal lagom till påsk eller?

Vi har ett bra djurskydd och ett Jordbruksverk som ställer krav och sätter upp regler för djurhållning. Köper vi färskt svenskt lammkött till påskbordet som är svenskt så har de inte gått på bete den här våren det föstår väl alla som ser ut genom fönstret idag.

Det lammkött som är slaktat i september-oktober är från lamm som gått ute nästan hela sitt liv, de har oftast tillbringat sina första veckor i lammhus med sin mamma innan de släpps på bete tillsammans. Som konsument får man göra ett val, svenskt färskt lammkött från vår-, sommar, eller vinterlammning eller helt enkelt köpa importerat kött som fraktats hit från Nya Zeeland.


Nästa inslag handlade om den embryo-importerade rasen Dorper. Ekot intervjuar den engagerade Ingegerd Eriksson ( http://www.bodafarm.com/ )som brinner för sina får och sitt projekt som hon startade när hon bodde i Canada och nu tagit med sig hem till Sverige. Jag har läst om henne i Fårskötsel och fascinerats av hennes engagemang och otraditionella "tänk" för att komma igång med sitt avelsprojekt av rasen Dorper som är en korsning mellan Dorset och Sydafrikansk Persian framtagen på 30-talet. En härdig ras som klarar svåra förhållanden på bete och tål både kyla och hetta mycket bra. Att den sen fäller pälsen spontant, som ursprungsfåren gjorde innan vi avlade på att den skulle sitta kvar, är ju också en praktisk egenskap.
Det är ett pilotprojekt som beviljats och kontrolleras av Jordbruksverket.

Jag antar att hon har "gått itaket" när hon hört inslaget.
Jämförelse med Belgian blue och "förmodade" problem när tackan ska lamman framförda av någon som inte hade kollat alla fakta känns inte professionellt av EKOt. Riktigt dålig journalistik faktiskt.
Vi får väl se om det blir någon uppföljning på nyheterna ikväll, kan inte tänka mig att Djuraktivisterna hittat någon gård med stor lammproduktion som är missskött det vore isåfall riktigt illa.

Här hemma pysslar jag med mina "fårskallar" på min lilla gård och gillar tanken med extensiv lammuppfödning. Närproducerat hos oss är att vi vet var och vad de ätit innan de går till slakt.

Men det ena utesluter ju inte det andra. Klart att fårnäringen måste utvecklas och självklart tycker jag att alla våra gamla raser ska bevaras. Gillar att allt på fåret kan tas tillvara skinn, ull och kött

Kolla in Miens inlägg om Dorper i USA, i inlägget är det Columbiafåret som känns annorlunda!
Svenska Fårhälsovården har lagt ut hårda fakta om lammens hälsa i Sverige.

/Annelie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är P1:s serie "Matens pris" som gjort detta program. Jag ska lyssna igenom det på webben nu. Det första om sojaodling i Latinamerika var bra och det om tomatodling under glas i Holland också. Men de glömde berätta att de svenska växthusodlingarna använder precis samma stenull och näringslösning som de holländska odlarna, t ex. Syrran

Ina Eriksson sa...

Tack för stödet! Skönt att se att sunt förnuft fortfarande existerar och att flera tycker att den här sortens journalistik inte är acceptabel.
Ina Eriksson, Boda Farm, stolt uppfödare av dorperfår

Annelie sa...

Hej Ina, man ska aldrig underskatta mottagarens kritiska granskning av ett budskap, men självklart(tyvärr)finns det lyssnare som sväljer allt med hull och hår.
Jag önskar dig lycka till med dina "dorpisar" /Annelie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails