måndag 26 juli 2010

Fårdag.


I lördags så var vi på utflykt till Bjumisträsk. Norrbottens läns Fåravelsförening arrangerade en fårdag hemma hos Tomas Nilsson och hans familj.


Bagglamm födda i februari.


Mellan Töre och Kalix ca 8km från kusten ligger gården mitt i ingenstans, och vilket ställe! Kolla stenmurarna och portbyggningen, som på en medeltida stadsmur eller storgård. Hela stället var jättefint och välordnat *suck*. Fast man kan ana att det städats och fixats lite extra för den här dagen.


Dottern poserar framför "Stenhuggargatan".


Åsa Wallin, ordförande för Norrbottens läns Fåravelsförening hälsar välkommen. Åsa har en stor besättning på 150 tackor tillsammans med sin pappa Åke i Ale.


Barbro säljer lotter.


Tomas och hans sambo Helena berättar om gården. De har 49 tackor av blandras, baggarna har varierat genom åren så det är blandat inslag av Päls, Leicester, Texel, Rya och Finull.


Sedan gick vi en tipspromenad. Här ser man vilket rejält bygge porten är.


Vidunderlig utsikt och inte en annan gård så långt ögat ser.


Småbaggarna går tillsammans med gårdens ridponny.


Mer stenarbeten på baksidan av gården.


Tipspromenad och sedan middag, grillat lamm såklart!


Här en bild inifrån där de har ett museum med gamla föremål.


Åke Wallin och Kjell, Tomas pappa, står uppe på muséets "balkong " och pratar. I tornet högst upp har man jättefin utsikt. De tar emot turister som vill titta i museet, man behöver inte boka tid innan det är bara att komma förbi. Bo på lantgård är också med i planerna.
Fint väder och trevligt sällskap av andra fårintresserade gjorde vår lördagsutflykt till en toppendag. Jag kan rekommendera ett besök i Bjumisträsk.


När vi kom hem var vi så här trötta. Kurre och Tjorv vilar innan nattpasset på gården.

2 kommentarer:

Marianne sa...

Oj vad spännande att få se denna gård! Åker förbi där någon gång ibland men vi har aldrig stannat, kanske vi gör det nästa gång när du säger att man får. Läste ett reportage om stället för något år sedan. Fåreriet är ju inte min grej men Börje får väl titta på dem...

Annelie sa...

Ja visst är det fint, måste upplevas, helst med så bra väder som vi hade.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails