fredag 9 juli 2010

Fiske och hö som blev hösilage som blev ensilage.


Trädgårdsmästaren far på sin årliga fjällfisketur. 10 minuter med helikopter till vänster om Kebnekaise som han alltid säger när någon frågar vart. Här packar dom bilen som har ett gigantiskt lastutrymme.



Samma gäng som tidigare år. Örjan och T har kamperat ihop sedan de var i 20-års åldern. Det är alltså länge de har varit "bästisar".



I år skippade dom tåget till Kiruna. Kompisen äger en sådan här farkost. Anders erbjöd sig att köra hela vägen till "nikka". Att åka tåg är bra men det här är bekvämare! Att chauffören sedan inte får ta sig en "kall malt" på vägen verkar inte vara något problem för honom, han kör gärna.



Tag plats dörrarna stängs. Många finesser med knappar som styr trappsteg, backspeglar, klimatanläggning mm, skulle inte vara fel att ha en slant över till en sådan här husbil.
Fem dagar blir de borta, hoppas fiskelyckan blir god, röding till middag är inte fel.
Fast lite dålig planering är det allt, vi ska precis börja med höskörden. Även om jag lejer till allt så behövs det alltid ett handtag av en stark gube. Nu får det bli en hyfsat stark kvinna istället.





Höskörden var det. Jag har inte haft tur med vädret, ifjol när vi lade om vallen så kom det inget regn på flera veckor. Men i år så skvätter det mest varje dag.




Hösilage tänkte jag att det skulle bli, men nu är det bråttom. Regnet hänger i luften, det är tryckande varmt och känns som åska, svalorna flyger lågt. Idag har jag, dottern och hennes kompis Jessica som är hemma några veckor över sommaren vänt och luftat strängarna för hand innan Johan kommer och pressar.



Den nedre delen av vallen är tunn så den har torkat bra men här uppe mot huset där hästarna gått och gödslat i flera år är det tjocka strängar. Vi har sprättat en gång med traktor och nu så luftar vi och vänder för hand.
Men det blir ett blött hösilage eller snarare ensilage, och det där med hö är bara att glömma.

Vi har ett litet gärde kvar som får ligga nån dag till där ska vi prova göra torrbalar.

Hur det blir till vinter med genomfrysna "spenatbollar" får jag lösa sen. Det blir inte alltid som man planerat.




Det gick på nån timme, tack ska ni ha tjejer. De tog det som ett träningspass och Jessica har häst så hon är van att hantera en grep och högaffel.


Luftat och klart, ligger och torkar några timmar innan det blir bollar av det.


I år så har Johan köpt in egen balmaskin för att göra allt själv. Annars brukar han bara slå. Men en begagnad press och plastare gör att han kan ta på sig mer jobb. En driftig ung man får man säga som kombinerar potatisodling med slåtter. Här har de precis lagt ned balen för plastning.

Lillebror Stefan kör den ena traktorn.

Men som det ofta är med begagnat så kan det rackla lite, vår kapmaskin fick hjälpa till och justera lite.
-Ska köpa nyare maskiner nästa år. säger Johan som konstaterar att det blir kostsamt att ha två traktorer upplåsta på samma jobb när man kan göra samma arbete med en.
Det blev 14 storbalar totalt, det är bra med tanke på den glesa skörden på nedre delen.
Fundering: Ska nog kolla på blocket efter en gårdstraktor med slåtterbalk och hösprätt, det skulle vara bra att ha...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails