måndag 26 september 2011

Gårdsjobb



Vi har arbetat hemma på gården i helgen. Som vanligt börjar morgonen med att jag går ned med en korg hösilage till avelsbaggarna Baxe och Harald jr som går i sin hage nere vid sjön.

Nyfikna killar som gärna klampar rakt in i kameran. De får extra mat för de har inte mycket kvar att beta. De ska få flytta hem till veckan när vi skickat slaktlammen till slutdestinationen.

Deras pälsar är bara super! Det har regnat och regant så deras ull ligger i fina staplar och skruvar. Finaste Finullen minsann! Det här är Baxe som inte har lika fin och bra ull som vår 5-poängare Harald jr men den är helt okej. När man jämför så är Haralds jämn över hela kroppen och har en bättre glans och stapel.
.
Regnet det har öst ner över Norrbotten, vi har stora problem med flera vägar som är stängda pga översvämning. Älvarna är helt bräddfulla och dammluckorna står vidöppna i hela Lule älv. Längst ned vid kusten så blir det stopp där älven möter havet. Det tar många dagar innan nivåerna jämnas ut. Det måste sluta regan också förstås. Lördag och söndag har vi haft uppehåll och då har vi jobbat med allt som inte blivit gjort de senaste två veckorna.

Vedkapning, potatisupptagning, rensat i växthuset, slyröjt och averkat hos syrran, städat och tvättat, förberett för höst och vinter helt enkelt.

Veden är utöver det vi kapat och torkat till den här vintern. Det är bra med torr ved till nästa höst, rik på ved blir vi ju inte men det är skönt att ha vedboden proppfull. Vi har jordvärme men stödeldar i spisarna när det blir riktigt kallt för att slippa att elpatron går igång och det gör den när temperaturen kryper ned mot 17 minus. Med vintern som var, i lätt avlägset minne, med temperaturer mellan minus18-35 så känns det bra att vi har kapat, klyvt och travat som aldrig förr.
Jag har städat undan sommaren inne också, tvättat soffklädslar och "vintrat" i köket. Bort med alla klara färger och mönster och fram med sköna fårskinnsfällar, varma trasmattor och lugnare färgskala. Det här med färgskalan får min favoritkille på fyra ben visa. Vitt brunt och svart är det som gäller i köket just nu. Lite vinrött och orange slinker också med på nåt litet hörn förstås.

Men det stora att-göra-projektet idag var att få fårstallet klart inför vintern. Vi har mockat ut det sista av ströbädden tidigare i veckan. Det ösregnade förövrigt när vi pysslade med den tunga blöta utmockningen som nu blev upphöjt till 10. Så blöt och skitig om stövlarna har jag aldrig varit. En upplevelse får jag säga. Att jag stod på mig och fick Trädgårdsmästaren att lasta av delar av bädden på det papptäckta trädgårdslandet känns bra inför kommande års odling men det var nära att vi struntade i alltihop bara för att det var så blött och jobbigt. Tänk, vårt land kommer att grönska som aldrig förr!

Jaha men idag har här kalkats och grundats med torv på stallgolvet innan jag tog in balar av kornhalm som vi sprättade och strödde ut i tjockt lager. Förresten, halm lär ju bli en bristvara den här säsongen, ingen häromkring har hunnit tröska ännu och på åkrarna står kornet och svartnar.
Sedan har jag skruvat fast några nya bräder runt boxen och gjort foderbordet djupare. Eftersom de är 10 till bordet nu så måste det rymmas mer foder.

Det tog några timmar men sedan kunde vi släppa in alla tackorna. De gamla visste vad som var på gång och stod utanför stalldörren och bräkte envetet. Här rusar de in till kvällsmaten, senare så landade alla på sina vanliga liggplatser och började idissla.
Ganska mysigt med stallsäsong och utfodring, de går ut och in som de vill men betet är magert och blött så det blir mest hösilage från och med nu.

måndag 19 september 2011

Ringblommor och höst i trädgårdslandet.

Njuter av de sista ringblommorna och lejongapen i en vild bukett som är väldigt basic rakt upp och ner i vasen! I år så ska trädgårdslandet förberedas för hösten innan snön kommer. Så just nu skördar vi eftersom. Potatisen ska upp  rödbetor och morötter också men allt annat är redan slut eller förvuxet. Ströbädden lägger vi ut på hela landet, har täckt med papp först och sedan fyller vi på med härlig fet fullgödslad halmbädd som får gotta tillsig över vintern. Samtidigt gör pappen det mörkt och ogästvänligt för ogräs underifrån. Utmockningen av stallet är inte helt klart ännu, några lass med fyrhjulingen är det kvar.
Lite ringblommor på tork till kommande schampotillverkning. Det är dottern som pysslar med det, fräken, nässla och ringblomma använder hon. Det blir jättebra schampo som passar min känsliga hårbotten väldigt bra, fina presenter och bra att ha hemma till sitt eget hår. Använder man naturschampon så blir det ganska dyra inköp, då är egen tillverkning helt klart ett alternativ.

tisdag 13 september 2011

Halm, regn och mönstring




På väg hem från betet, kvällen och mörkret närmar sig så alla tackorna spatserar hem till sommarstallet.

Just den här kvällen så har jag släppt in dom i vanliga stallet för det har regnat i flera dagar och allt är blött och regnigt kring sommarladan. Stora fårstallet som vi inte har mockat ut än är torrt efter att ha stått tomt hela sommaren. Tomt och tomt, vi tar in hela flocken där så for vi ska göra något som tex mönstra, det gjorde jag och dottern här om dagen. Det gick bra, hon är så duktig min dotter och tålmodig när mamma håller på med sina ulltussar. Nu ska jag bara skriva in resultaten i Elit lamm och sedan kan jag ta ut härstamningsbevis på de som ska säljas som livdjur. Spännande och lärorikt det här med mönstring.


Jag har öppnat en ensilgaebal och det syns på Frökenfröken som alltid lyckas båsa ned sig, hon är ju svart så det syns förstås mer på henne.

I fredags kväll tog vi en tur ut till ladorna på åkrarna och samlade ihop lite trasiga halmbalar som vi ratat tidigare. I det här blötvädret så måste vi halma i vindskyddet hos slaktlammen och i tackornas sommarlada. De går in och idisslar när det regnar hela tiden så det blir väldigt skitigt och orent. Snabbt blir de dyngiga om benen och på låren när det ligger i blötan.

De enda som klarar blötvädret än så länge är våra avelsbaggar som går nere vid sjön, de är alltid torra och fina i pälsen och det kommer bara hårda pastiller från dom. Antar att det är det varierade betet med mycket löv och sly som hjälpt till att få magarna i trim.
Trädgårdsmästaren mockar ut baggboxen, ca 40 cm bädd var det här. Nu får den torka upp i väntan på ny fräsch halm. Johan som vi köper halm av har inte tröskat kornet ännu, det bara regnar och regnar så det kan ta någon vecka till. Vilken blöt och varm september vi har haft. Nu vill jag ha kalla klara höstdagar för jag är väldigt less på regn, gegg och smutsgråa får!

söndag 11 september 2011

En bortskämd en.

 


Kvällsmålet idag blev enkelt men väldigt gott, kokta rödbetor och  morötter med flingsalt och smör. Till det ett ugnsrostat bröd med getost och apelsinhonung.

Vi har världens mest bortskämda hund, han tjatar sig till att få sitta med till bords, väl där så följer han varenda tugga man tar trots att det är grönsaker som han inte alls tycker om. Men en brödkant kan han alltid få i sig... men se det får han inte, matte är stenhård. Sitta till bords och titta men inte röra måste vara en plåga för lilla hjärtat.
Han är helt tokig i mat, här ska vi gå ut till fårhagen med blasten från morötterna och rödbetorna. Det kan man inte göra utan att först slicka kissarnas mattallrik helt skinande ren. Fast den är renslickad sen förut av små skära katttungor så kan det finnas kvar fragment av vad det nu är dom har ätit för något gott.

onsdag 7 september 2011

Att ha får

Det har det ganska skönt mina fårdamer, ligger i hagen och idisslar medan jag knatar omkring och drar upp nya betesfållor, många steg blir det.
Idag har jag varit hemma på gården och fixat med stängsel och trädgårdsland. Slaktlammen ska beta ungefär en vecka till så de måste få lite mer att äta. Det är den hagen vi har ordnat med i eftermiddag och ikväll. Trots fyrhjuling och släp så blir det mycket att gå fram och tillbaka särskilt som stängslet bitvis är helt raserat där Bodensenergi kört och grävt med grävaren. Det var ju överenskommet att de skulle återställa och laga där de behövde riva för att komma fram, tror ni de har gjort det? Våra tidplaner är inte riktigt synkade antar jag för de har då inte hunnit med det ännu också blir det bäst när man gör det själv. 
Tackorna har fått en ensilagebal att mumsa på då deras hagar börjar vara rejält och nedtuggade, hips vips så får man fylla på vattenkaret varje dag igen. Torrt ensilage med andra ord.

tisdag 6 september 2011

Ikväll har vi varit lite osams

För vi har servat och bytt lite grejer på en av mina maskiner. Gamla slitna mässingsventiler är nu bytta till nya spänstiga med livet och "äktenskapet" som insats, vi jobbar inte så bra ihop när det gäller sådana här pyssliga saker. Trädgårdsmästarens topplockspackning går och jag blir vansinnig för att han inte kan ta det lugnt och göra saker metodiskt utan att svära och gorma. Tur att jag stängt för dagen, mina kunder skulle antagligen fundera hur vårt förhållande fungerar i vadagen om de hört oss!

Det är espressomaskinen som behöver en "grupprenovering" en gång om året. Den är helmekanisk (förutom värmaren till vattentanken) så det är ingen elektriskt i bryggningen men däremot en hel massa ventiler, handtag och packningar. Den här maskinen kan man väl säga är hjärtat i Hanssons verksamhet, den måste fungera precis som att diskmaskinen inte får haverera.


Vi har gjort det här bytet några gånger vid det här laget men det är lika förvirrande varje gång, nåja lite bättre går det väl för vi har ju antecknat hur vi absolut  inte ska göra. Helmekanisk som sagt så allt är ganska logiskt men det blir väldigt många delar att hålla reda på. När jag startade Hanssons så fanns det inte en riktig espressomaskin i stan och än mindre någon som kunde serva dom. Så när jag efter några år av tråcklande och bökande med begagnade maskiner slog till och investerade i en ny så hade jag bestämt mig för en med så lite el och touchknappar som möjligt och det har min fina Grimac Zola II från Monteriva.

En riktig prinsessa som vi sköter och putsar varje dag, den ska vara blank och fin som en veteranbil på utställning. Att den fungerar och har det bästa trycket som ger en jämn god espresson tackar jag särskilt för. Nya medarbetare som lär sig göra finaste espresso, cappucino och latte får gå hanssons-kursen hur man undviker mjölkspill, kaffesump och hur putsduken fungerar!

söndag 4 september 2011

Helg i huvudstaden


Fredag morgon slog jag igen resväskan och begav mig tillsammans med trädgårdsmästaren till Stockholm på Formexmässa för inköp till Handelsträdgården. Bo på hotell, träffa kollegor, vänner, äta gott och shoppa lite, så har vi spenderat helgen! Mässan var som vanligt energitömmande men rolig med fina nyheter en hel del gammal skåpmat och en massa saker som ingen behöver. Vackert, finurligt och fult om vart annat, alltid finns det något som passar till alla olika butikskoncept och smaker.

Lördag kväll träffade vi min gamla kompis från när jag gick skola i Skellefteå, då får man bege sig upp för de kända trapporna på Tunnelgatan. Jag har knatat upp och ner här några gånger genom åren så jag vet att han som sprang den här vägen efter att ha skjutit Palme måste haft väldigt bra kondition. Jag är inte så sugen att ta trapporna i huset också efter den här bestignigen, hiss blev det. Senare god middag på Zink grill och efter det lite kvällspromenad och sängfösare innan vi gav oss hem till hotell Marriott på Kungsholmen igen.

Läste i Express om den svenske saxofonisten, Finn Martin som störtade 20 meter ned från en vägg och dog när han gjorde en spelning i Leipzig under en festival i helgen.
Det var precis vad jag stod och tänkte kunde hända tidigare på lördagen när det här eventet genomfördes på NKs vägg mitt i lördagsrusningen. En tennismatch, för att marknadsföra Björn Borg, högt uppe på väggen bredvid klockan. 

Nu är vi hemma igen efter vår lediga helg, skönt att landa i egen säng och ta itu med vardagen igen.

torsdag 1 september 2011

Den här dagen för 24 år sedan

Kom lilla solskenet Nea, det gick snabbt och lätt, hmm man glömmer så fort. Klockan 8.00 åkte vi till BB och kl 14.32 var hon född, en omtumlande dag med två glada nyblivna föräldrar, då låg man kvar på BB 5-7 dagar och bebisarna låg i sovsal första dygnet, låter som om det var riktigt långt tillbaka som "förr i tiden" om man jämför hur det är nu.
Här på bilden är hon 6 veckor då hon vaknar i min säng precis efter en av sina sovstunder. Vi bor i huset på Trädgårdsvägen och just den här dagen har vi sängen mitt i vardagsrummet för jag och min pappa håller på och tapetsera i sovrummet och ska dagen därpå börja med nästa rum... alla fönster bytte vi också i samma veva och byggde stor altan i två våningar den hösten. Ja hur man har hållit på och att man orkade. Men det är klart, jag var 21 och hela livet låg framför oss. Finaste Nea, grattis på födelsedagen du har hela livet framför dig!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails