söndag 9 november 2014

Nya foderbord!

I väntan på ett nytt fårhus så modifierar vi det vi har. Jag drömmer ju om något mer lättarbetat och rymligt till vår fårbesättning. Nu har vi kört några år så här och jag tycker fortfarande att det är roligt och givande så det kan vara dags att göra en investering på det planet. Vi får se vad det blir av det.

Eftersom vi har arton tackor till bordet denna vinter var vi tvungen att göra mer plats. De gamla ko-foderborden i gjuten betong har vi använt som inspektionsgångar men nu är de åter igen foderbord, dock lite modifierade och med en smal gång bakom. 
Vi snickrade löstagbara sektioner i regelvirke och lantbruksplywood. Vi kan höja dem eftersom genom att lägga distans på undersidan. de är lätta att sopa av och hålla rena. Eftersom fronten på bordet är gjuten i botten och sedan förankrad solida stolpar står hela matplatsen still hur mycket dom än trycker på.

Själva boxväggen var det bara att glesa upp genom att ta bort en bräda. Blev lagom avstånd för huvudet på tackorna, ca 20 cm tror jag vi har.  Stolparna till båsindelningen är kvar, några hjälper till att bära upp taket medan andra bara har fungerat som avgränsning när det stod uppbundna mjölkkor här inne på 30-talet. Under de 20 år som det var stall för hästar så uppstod alla gnagmärken. Det var gamla rostiga och skruttiga boxar här då vi köpte gården.

Det ryms två-tre får mellan stolparna så alla får plats men jag har iallafall hängt in en reservkrubba i plast för de små som blir skuffade hit och dit av alla äldre tackorna.
Till ett rimligt pris modifierade vi de till ett hyfsat lättskött foderbord. Systemet passar oss och våra får som inte är så många till antalet.

Sedan har vi ju samma utrymme på andra sidan, där har vi gjort ett kort foderbord av det virke som blev kvar, det går ju självklart att bygga på med fler sektioner. Det är enklast att utfodra på andra sidan, här måste jag in i boxen med ensilage-givan, det blir lite bökigt men det går. Än så länge ger vi på en sida men sedan när de blir större om magarna och trängseln ökar  får vi använda det här bordet också. Det kommer väl till pass när jag gör betäckningsgrupperna också. I år kör vi alla tre baggarna så det krävs lite logistik för att få det att fungera. Men vi utfodrar ute så länge det går, man kan väl säga att frukost äter de alltid ute om det inte är snöstorm.

Framme där vi hade foderbordet tidigare är det nu gott om plats, både inne i boxen och på utsidan. Vi gjorde en liten dörr in till boxen. Den här använde vi när vi klippte. Alla tackorna var samlade i en liten fålla innanför dörren Hyfsat lätt att ta ut en och en för klippning. Skönt att slippa halmbädden som underlag. Nu klippte Martin snabbt och smidigt och jag kunde hyfsat lätt samla ihop ullen utan en massa onödigt bös i fällarna. sedan var det bara att släppa in dom genom stora grinden.
Under lamningen ska vi gör boxarna på rad här, nära tillhands då vi kommer in i stallet, lätt att fylla på vatten och hö utan att gå runt hela storboxen.

Den här ladugården har fungerat på många sätt sedan den byggdes 1930. Men den är såklart lite tungjobbad eftersom vi inte kommer in med en kompaktlastare då vi ska ta ut ströbädden Vi avsätter en vecka till att grepa ut den med handkraft. Slitigt och tungt så det fungerar inte i längden och fylla på med strö det måste man. Vi får de om vi satsar på något nybygge eller om vi kan modifiera det vi har lite mer.

2 kommentarer:

Börje sa...

Varför utfodrar ni inte utomhus? Rundbal och foderhäck istället,
så blir de ju mycket mindre att mocka ut!

Annelie sa...

Vi ger utomhus också men inte i stående bal med grindar, vi har ju ingen traktor på gården så att flytta runt ensilagebalar fungerar inte för oss just nu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails