tisdag 29 september 2015

Städa hagen och inspekterat odlingarna...

Det blev helt tomt och boktavligt talat dött i hagen efter att slaktbilen hämtat alla lamm på måndagens morgon. Lastningen av lammen gick bra när vi väl fått på tackorna som skulle med också. Usch, att skicka mina fina tanter var verkligen inte kul, bökiga och helt ovilliga att kliva på bilen var de också så jag kände mig verkligen som en skurk.

Resten av dagen ägnades åt att städa upp i hagen. Foderspill, gödselhögar och ensilage som städats ur foderhäckarna under de sista veckorna blev till lass efter lass som vi körde bort med fyrhjulingen. Slitigt och tungt då det var många lager med gödselfylld ensilage runt matplatserna. Men vi hade fint väder hela dagen så arbetet flöt på bra.

Gick en sväng runt gården för att ta bilder på årets grödor. Vi hade ju en kall juni och blöt juli som sedan följdes av en varm och skön augusti, turligt nog får man väl säga! Allting exploderade i grönska och fruktbildning. Vi kan väl säga att vi nästan hann ikapp med det mesta även om mängden grönsaker inte är som ett normalt år.


 Rödbetor, ärtor, bönor och längst bort fransk dragon.

Bjuder på ytterligare en förlåtande bild där man inte ser allt ogräs, det har verkligen frodats denna blöta och slutligen varma sommar!

På baksidan av huset där trädgårdslandet ligger har tackorna sin semesterhage. Här har det gått och sinat av och vilat upp sig efter några intensiva månader med lamm. Nummer 99 är vår fina Prinsessa som var ett ytteppytte flasklamm ifjol och som fick bli kvar i flocken den där kvällen när jag och trädgårdsmästaren märkte alla slaktlammen och han upprört bestämde att hon skulle få bli kvar trots att jag mentalt bestämt mig för annat. Hon är lite slarvigt märkt (fel placering på det örhänget men men det sitter kvar) och har fortfarande bara ett märke... man kan läsa om hennes första tid här och och här.

I år fick hon sitt första lamm, en stor präktig bagge som hon tagit hand om med bravur. Han var tillslut jämnstor (nästan) med henne. Det såg verklligen lite lustigt ut då han diade.

söndag 20 september 2015

Ull och lamm


Härlig gobelängull på ett av våra korsningslamm. I fredagskväll öppnade jag upp fårhuset till lammen så de fick komma in och torka upp ordentligt efter de senaste dygnens regn. Betet är slut, det som är kvar är mest bukfylla dvs ganska näringsfattigt. Så sedan en vecka kan man säga att vi utfodrar med ensilage fullt ut. Det var hursomhelst ett gäng nöjda lamm som boade in sig och tömde foderbordet medan regnet öste ner utanför.

Vår slaktanmälan som vi gjort i god tid till v37 flyttades fram av slakteriet till v40. Eftersom vi har dåligt med bete så här på sluttampen (det hade ju räckt bra om vi fått skicka som vi bokat) och lammen blir mer och mer självständiga är det ett himla jobb med att hålla dom mätta och belåtna så de inte hoppar över till grannens fina gröna vallar. Igår släppte jag in dom på nästa års välkomstbete något jag aldrig behövt göra tidigare år, surt och jag kommer förmodligen få ångra det men vad ska man göra, nu har de något att pyssla med och hinner förhoppningsvis inte hitta på nåt ofog, som att rymma tex.

Det har blivit fina pojkar och flickor av årets smålamm. Både ull och kropp är helt ok. Våra nya baggar har helt klart gett fina avkommor.
Finullsbaggar på bilden. Ullen har härliga staplar och är överlag väldigt jämn. Men ännu är vi inte i hamn med tätheten i fällen, eller rättare sagt glesheten. Jag vill ha lite glesare mellan stapeln för att uppnå bättre skinn.



Till veckan ska vi märka lammöron för återtag av kött och skinn så har vi det gjort i god tid innan slaktbilen kommer. Det här lammåret går mot sitt slut och som vanligt är det både vemodigt men skönt. Nu gäller det bara att ha alla kvar i hagen sista veckan, fårhuset är alldeles för litet för 40 djur så  där kan de bara vistas under natten.


måndag 14 september 2015

Kräftskiva på höjden!

Årets kräftor avnjöts i gassande solsken en fredagskväll i slutet på aufusti. 27 grader varmt, vindstilla med helt klar himmel, det är inte ofta vi har haft sådant fint väder när kräftorna ska intas. Vilken härlig augusti vi fick efter en bedrövligt regnig juli. Men så snart solen går ner och mörkret kryper på så lägger sig dimman som en blöt slöja över allt. Då är det skönt att ha ett varmt växthus att vistas i.

Som komplement till kräftorna bjöd vi även på ugnsstekt fjällröding från trädgårdsmästarens senaste fjälltur. Enkelt och gott med kokt mandelpotatis, gräddfilssås och sallad på grönsaker från växthuset.
Ett himla pillande och knäckande med dessa kräftor, man bör inte vara helt utsvulten när man börjar så det kan vara bra att grunda med lite nygräddat bröd och västerbottensost innan man låter snapsen och kräftorna landa i magen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails